Om

Jag är en kvinna på 65+ som har börjat ta ut pension samtidigt som jag minskat min arbetstid i den livsmedelsbutik där jag arbetat de senaste 11 åren.

Vid tre års ålder flyttade min familj från Härnösand, min födelseort, till Göteborg.

Efter grundskolan gick jag Samhällsvetenskapligt program vid Majornas gymnasium. Direkt efter gymnasiet blev jag anställd inom hemvården i Angered.

Efter 1,5 år kom jag in på Postskolan i Göteborg och utbildades till Postkassör. Det var ett yrke som jag trivdes väldigt bra med. Under de åtta år som jag var postanställd föddes mina tre döttrar. Det sista året bytte jag till att sortera småbrev på postterminalen för att få vardagen att fungera lite bättre.

Av personliga skäl flyttade min familj till Halmstad. Där fick jag tyvärr ingen daghemsplats till min yngsta dotter. Istället började jag arbeta i en livsmedelsbutik i samma område som vi bodde. Under de 23 år som jag arbetade i samma butik förändrades min livssituation vid flera tillfällen. Efter min skilsmässa flyttade jag till en mindre bostad, allteftersom mina döttrar växte upp och flyttade hemifrån blev min bostad mindre och mindre.

Det år jag fyllde 40 bestämde jag mig för att börja studera vid Högskolan i Halmstad. De två första åren läste jag Företagsekonomi, då fick jag lära mig att använda en dator 🙂

Efter det bytte jag till Informatik*, jag ville lära mig mer om datorer och programmering. De tre sista åren på högskolan gick jag det nystartade programmet PMU= Pedagogisk Mjukvaru Utveckling. Då fick jag lära mig mycket om att skapa datorprogram etc. Det var en rolig, lärorik men tuff utbildning.

I början av den sista terminen försattes den butik som var min arbetsplats i konkurs så jag bytte till halvfart. Min B-uppsats handlade om hur vi i butiken använde oss av informationsteknik i samband med att vi fick en ny arbetsgivare.

När mina studier var slutförda var jag helt slut både till kropp och själ, dessutom var min ekonomi i botten. Då valde jag att arbeta kvar på min arbetsplats ett tag till.

Tiden gick och jag var kvar på samma arbetsplats. Efter 7 år var det dags för en förändring – jag flyttade hem till Göteborg igen. De första månaderna var anställd hos Storesupport, ett bemanningsföretag. Efter ett halvår fick jag möjlighet att börja arbeta i den ICA-butik där jag fortfarande är anställd.

Under större delen av mitt liv har jag skrivit dagbok. De senaste åren har jag tröttnat på att bara skriva. Jag använder flitigt kameran i min mobil när jag är ute och promenerar.

I början av april 2021 funderade jag på om det fanns någon form av digital dagbok där jag kunde kombinera min text med mina foton. Jag sökte på internet och hittade Bloggo.nu och startade min blogg elsispromenader.nu

Tanken med bloggen var att uppmuntra mig själv att gå längre promenader, åka iväg till nya platser och ett sätt att skriva dagbok digitalt.

Av en slump fick jag hösten 2022 möjlighet att testa om mina kunskaper från utbildningen vid Högskolan i Halmstad fortfarande är användbara. Jag hjälpte en skolkamrat från högstadiet att skapa en webbplats åt hennes företag. Det var så roligt att skapa hennes webbplats och det väckte min längtan att kunna utveckla min hobby till ett arbete. Nu när jag har fått mer ledig tid vill jag använda en del av den till att skapa fler webbplatser.


* Informatik handlar i grunden om hur informationssystem kan stödjas av informationsteknik (IT) i form av datasystem och datorprogram. Informationssystemen kan vara av många olika slag och kan gälla såväl arbete som fritid och olika typer av ideellt arbete. (https://www.ics.lu.se/utbildning/informatik)